Even voorstellen

Mijn naam is Sebastiaan den Uijl. Sinds ongeveer zeven jaar werk ik als praktisch filosoof en als begeleider van middelbare scholieren met bijzondere leerbehoeften.

Na mijn studie aan de Universiteit Leiden (Literatuurwetenschap en Filosofie) bracht ik een studiejaar in Rome door. Het was voor mij een lastig jaar, waarin ik mijzelf beter leerde kennen. Ik ontdekte onder meer dat ik een hoogbegaafd profiel heb. Deze ontdekking was voor mij het begin van een zoektocht naar mijzelf.

In termen van de filosofie van Plato was deze gebeurtenis een aporie: ik wist geen uitweg meer, omdat ik aan de grens van mijn kennis over mijzelf was gekomen. Door mijn ervaring in Rome kreeg ik een realistischer zelfbeeld, maar werd ook flink uit het lood geslagen door de gedachte dat ikzelf en anderen een basaal stuk van mijn persoonlijkheid niet eens hadden opgemerkt, terwijl iedereen wél dacht dat ik een academische carrière tegemoet ging.

In de jaren daarna ben ik mijn eigen weg gegaan en heb ik geprobeerd mijzelf beter te leren kennen. Uiteindelijk heeft deze zoektocht geleid tot mijn filosofische praktijk en een specialisatie in de begeleiding van jongeren met bijzondere leerbehoeften.

Filosofie speelt al vanaf mijn tienerjaren een belangrijke rol in mijn leven. Ik begrijp de filosofie in de eerste plaats als het verlangen om te weten te komen wat je nog niet weet. Dit verlangen uit zich door het stellen van vragen. Wanneer we dat doen, verbreedt onze geestelijke horizon zich en leren we onszelf en de wereld beter kennen. De filosoof heeft als taak om de ander te begeleiden in het denken. Op een didactische manier door te onderwijzen hoe helder denken mogelijk is, op een pedagogische manier door op te voeden tot een vragende levenshouding.

Naast de filosofie houd ik van schrijven en wandelen. Ook beoefen ik de Chinese bewegingskunst Tai Chi. Op onderstaande collage kun je nog een aantal dingen zien die voor mij belangrijk zijn: vriendschap, Griekenland en de natuur.


 

 


Hide not your talents.

They for use were made.

What’s a sundial in the shade?

–  Benjamin Franklin


Opleiding

MA Wijsbegeerte (Universiteit Leiden)

MPhil Literatuurwetenschap (Universiteit Leiden)

MEd Educational Needs (Hogeschool Utrecht)

Zelfstandig Talentbegeleider (Novilo, Utrecht)

Klassieke Talen (Accademia Vivarium Novum, Rome)

Filosofische Gespreksvoering (ISVW, Leusden)